YEMEKHANE KULLANMA TALİMATI
Yemekhane, pansiyonumuzun ortak kullanım alanı olduğu için bu bölümde her öğrencimizin başkalarının da haklarını gözeterek hareket etmesi gerekmektedir. Yemekhane görevlilerine ve nöbetçi öğretmenlere karşı saygılı olmak, intizam içinde yemeğini almak, aksayan yönler varsa bunu usulünce yetkililere aktarmak daha güvenli ve rahat yasayabilmemiz için son derece önemlidir.
1. Yemek saatleri Sabah 07.00-07.40, Öğle 12.05–12.50 , Akşam 17.00–17.50 saatleri arasındadır.
2. Yemekhanede yemekler düzenli bir sıraya geçerek alınır. Sessiz olmak, gürültü yapmamak, büyüklere saygı göstermek esastır.
3. Öğrenciler kesinlikle mutfak kısmına geçmezler.
4. Yemekhane, yemek yendikten sonra hızlı bir şekilde boşaltılır ki diğer öğrenciler de zaman kaybı yaşanmadan yemek alabilsinler.
5. Öğrenciler, yemekte yiyecekleri kadar ekmek alırlar. Ekmek israfı yapmazlar.
6.Yemekhane malzemeleri yemekhane dışına çıkarılmaz. Malzemelere zarar verilmez, zarar veren öğrenciden tazmin edilir.
7. Nöbetçi öğrenci yemek dağıtımında gerektiğinde görev alır. Nöbetçi, yemekhane görevlileriyle uyum içinde hareket eder.
8. Yemek sunumu yapan personel kişisel hijyenlerine özen gösterecektir
9. Yerlere dökülen her türlü madde hemen temizlenecektir
10.Temizlik esnasında yemek artıklarının su giderlerine boşaltılması, atık maddelerin su giderlerini tıkaması adına gerekli önlemler alınacaktır
11. Sıcak kap ve malzemeler çıplak elle tutulmayacaktır
12. Ağır malzemeler iki kişi tarafından kaldırılacak veya taşınacaktır
13. Yemek servisinin tamamlanmasından sonra yemekhanenin genel hijyen ve temizliği yapılacaktır.
14. Temizlik amaçlı kullanılan bez vb. malzemelerin devamlı temiz olması sağlanacaktır.
15. El becerisine dayanan kabuk soyma, doğrama vb. bıçakla yapılan çalışmalarda dikkatli olunacak, bıçak saplarının çatlak olmamasına dikkat edilecektir
16. Çatal, kaşık, bıçak, bardak gibi malzemelerin bulaşıkhanede temizliğine özen gösterilecek, iyice temizlenmemiş olanlar servise konulmayacaktır.
17. Meyve vb. servisi yapılması gereken gıdalar iyice yıkanacaktır.
18. Her türlü israftan sakınılacaktır.
19.Yemekhane salonunun tabanı mutfak personeli tarafından sık sık paspaslanarak kayganlığı giderilecektir.
20. Yemekhane salonunda yüksek sesle konuşmak, koşmak, şakalaşmak yasaktır.
ÇAMAŞIRHANE SORUMLUSU GÖREV TALİMATI
Okul müdürlüğünce bir öğrenci çamaşırhane sorumlusu olarak görevlendirilir. Ayrıca çamaşırhane sorumlusu da görevlendirilir.
1-Çamaşırhanenin bakımı ve kontrolünden sorumludur.
2-Çamaşırhane Cumartesi ve Pazar günleri açık bulundurulur. Acil durumlarda Nöbetçi öğretmen ve belletici öğretmenden izin alınarak çamaşırhane açılabilir.
3-Çamaşırlar okul idaresi tarafından uygun görülen makinelerde kullanma talimatları doğrultusunda yıkanırlar.
4-Çamaşırhanede temizlenmesi uygun görülmeyen battaniye, halı, yatak, yıkaması okul personelince yapılır.
5-Çamaşır kurutma yeri okul idaresince belirlenir. Başka alanlarda çamaşır kurutması yapılmasına engel olunur.
6-Kurutulan çamaşırların ütüleri ütü odasında yapılır.
8-Arızalı makine ve avadanlıklar okul müdürlüğüne bildirilerek onarımlarının yapılmasını sağlanır.
9-Çamaşırhanenin zararlı böcek ve haşerelerden temizlenmesini sağlamak üzere ilgililerle işbirliği yapılır.
10- Çamaşırhane sorumlusu, çamaşırhanenin tertip düzeni sağlamak; kirli çamaşırların gelişigüzel konulmasına engel olmakla yükümlüdür.
11-Çamaşırhane sorumlusu görevlerinde pansiyon Müdür Yardımcısı nöbetçi öğretmen belletici öğretmen ve pansiyon başkanına karşı sorumludur.
1-Hafta sonu tatil olan günler akşam (Cuma, Cumartesi) yayın saati içinde televizyon izlenmesi serbesttir.
2-Televizyonu açıp kapamak öğrenci başkanı tarafından yapılacaktır; öğrenci başkanı televizyonun korunması ve işleyişinden sorumludur.
3-Televizyon cihazını kurcalamak, ayarlamak gibi karıştırma yapan öğrenciler hakkında kovuşturma yapılacağı bilinmelidir.
4-Etüt yapılan akşamlar, (ertesi gün ders yapılacak zamanlarda) televizyon çay saati süresince açık kalacaktır.
5-Yayınların izlenmesinde, televizyon cihazının çok yakınına kadar sokularak oturma ve itişmelere yer verilmeyecek ve bir düzen içinde izlenecektir.
6-Milli maçlarımız veya Milli Bayram günleri yayınlarının izlenmesi istekleri okul idaresinin iznine bağlıdır.
7-Belletici öğretmen, televizyon yönergesinin uygulanmasını takip edecektir.
8-Nöbetçi öğretmen ve belletici öğretmen tarafından izlenmesi sakıncalı görülen yayınların izlenmesi engellenecektir.
9- Saat 22.00’den sonra televizyon izlenmesi yasaktır. Ancak özel durumlarda Milli maç, Milli ve Dini bayramlarda nöbetçi öğretmen ve belletici sorumluluğunda televizyon izlenmesine izin verilebilir.
10-Televizyon izleme yerini kirletmek, kabuklu çerez yemek, yiyecek ve içecek götürmek ve burada gürültü yapmak yasaktır.
11-Bu yönergeyi pansiyon müdür yardımcısı ve nöbetçi Belletici öğretmenler uygular ve kontrol eder.
PANSİYON BANYO TALİMATI
1. Haftada en az bir kez banyo yapmak zorunludur.
2. Banyoya, havlu ya da bornoz götürülür.
3. Banyo süresi en az 10, en fazla 20 dakikadır.
4. Yatakhanelere bornoz veya havlu ile çıkılmaz.
5. Banyoya girmeden önce banyo terliklerinin giyilmesi zorunludur.
6. Banyoya girmeden önce soyunma bölümünde elbiseler çıkarılır. Banyoya bornoz veya havluyla girilir. Banyo içerisine eşofman veya gecelikle girilmez.
7. Banyo başkanının uyarı ve ikazlarına uymak zorunludur.
8. Banyoda yüksek sesle konuşulmaz, gürültü yapılmaz.
9. Çıkarken banyo temizlenir, içeride çamaşır bırakılmaz.
10. Banyodaki malzemeler dışarı çıkarılmaz.
11. Su israf edilmez.
12.Banyo kovalarının içinde çamaşır yıkamak yasaktır.
13.Banyo günleri Salı, Çarşamba, Perşembe, Cuma, Cumartesi ve Pazar günleridir. Ve banyo saatleri TABLODA BELİRTİLDİĞİ şekildedir. Herkes sınıfının banyo saatinde banyoyu kullanmalıdır.
PANSİYON REVİR SORUMLUSU TALİMATI
1. Revirde yatan öğrencilerin kontrolüne; yeme, içme ve diğer ihtiyaçlarının giderilmesine yardımcı olur.
2. Revirde yatan öğrencilere verilen ilaçların kullanılmasında yardımcı olur. (İzinsiz hiçbir ilacı öğrencilere veremez.)
3. İlk yardım konusunda okul hemşiresi ve en yakın sağlık ocağından eğitim alarak öğrencilere yardımcı olur.
4. Okul ve pansiyonlarda herhangi bir sağlık problemi gördüğünde okul idaresini haberdar eder.
5. Acil durumlarda hasta öğrencileri nöbetçi ve belletici öğretmenlere bildirip şoför nezaretinde onlara refakat eder.
6. Okulda sağlık ile ilgili kulüp yöneticileri ile temas ederek zararlı alışkanlıklarla ilgili broşürleri pansiyon binasında okul idaresince gösterilen yerlere asar.
7. Öğrenci ve insan sağlığını tehdit edici belirtileri hemen nöbetçi öğretmen ve okul idaresine bildirir.
8. Revir sorumlusu pansiyon başkanına, belletici öğretmenlere ve okul yönetimine karşı sorumludur.
ÜTÜ VE ÜTÜ ODASI KULLANMA TALİMATI
1. Ütü işlemi Cumartesi ve Pazar günleri yapılır.
2. Bunun dışında gerekli zamanlarda belletici nöbetçi öğretmenden izin alınarak ütü işi yapılacaktır.
3. Ütü kullanılırken suları kontrol edilecek, eksik ya da yok ise suları doldurulacaktır.
4. Ütü kullanılırken herhangi bir tehlike durumuna karşı dikkatli olunacaktır.
5. Ütü işlemi bittikten sonra pansiyon başkanına haber verilip ütü odası kilitlenecektir.
6. Ütü işlemi bittikten sonra ütü odasında herhangi bir malzeme bırakılmayacaktır.
7. Pansiyon başkanın haberi olmadan ütü işlemi yapılmayacaktır.
8. Ütü odası ders çalışma, ayakkabı boyama, resim yapma vs. gibi amacının dışında kullanılmayacaktır.
9. Ütü yapılırken başka işle meşgul olunmayacaktır.
10.Ütü işi bittikten sonra fiş prizden çıkarılıp gerekli güvenlik önlemleri alınacaktır.
11. Yukarıdaki uyarılara titizlikle uyulacaktır.
12. Pansiyon başkanı tüm ütü odalarını kontrol ederek kapıları kilitleyecektir.
YATAKHANE TALİMATI
1-Sabah kalk zili çalar çalmaz, herkes yatağından kalkıp en kısa zamanda yatağını, dolabını talimata göre düzenlemeli; aşırı rahatsızlığından dolayı kalkamayan öğrencileri nöbetçi öğrenciler nöbetçi öğretmeni anında haberdar etmelidir.
2-Yatakhanenin sükûneti korunmalı, ses, söz, tavır ve davranışlarla bu sükûnet bozulmamalıdır.
3-Görevli öğrenciler temizlik ve diğer görevlerini noksansız ve istenilen şekilde yapmalı, nöbetçi öğrenci ve temizlik başkanları kontrol edip nöbetçi öğretmene durumu arz etmelidir.
4-Her türlü temizlik malzemesi ( sabun, fırça, diş macunu, krem kolonya, havlu vb.) öğrenci dolabında bulundurulmalıdır.
5-Her türlü öğrenci eşyası, dolapta düzenli şekilde bulundurulmalıdır.
6-Elini, yüzünü sabunla yıkayıp, okul giysilerini giymeli (çeşmeleri kullanırken suyu yeterli açıp işi bitince mutlaka kapamalı, arızalı olanı nöbetçi öğrenciye bildirmeli tuvalet ve banyoları usulüne göre kullanmalı) temizliğe çok dikkat etmelidir.
7-Kahvaltıya düzenli bir şekilde gelip sessizce yemeğini yemeli. Kesinlikle yemekhane dışına (yatakhane, etüt salonu, bahçe ve diğer yerlerde) yemek, ekmek yememeli. Yemeklerden sonra el yıkamak, diş fırçalamak için yatakhaneye çıkıp, ihtiyaçlarını en kısa zamanda giderip yatakhaneyi terk etmelidir.
8-Yatakhanenin bütün bölümlerinin temiz tutulmasına ve havalandırılmasına özen gösterilmelidir.
9-Sabahleyin koğuştan ayrılmadan önce her öğrenci kendi yatağını düzeltmelidir.
10-Yatakhanede yastık altında, ranza üzerinde vb. yerlerde hiçbir eşya veya vs. bulundurulmayacak, yatakhaneye çamaşır asılmayacaktır.
11-Günlük elbise, pardösü, ayakkabı, vb. eşya dolapta bulundurulacak yatakhaneye pijama, terlik ile gidilecektir.
12-Dersi olan tüm öğrenciler zamanında dersine gidip dersi olmayanlar çalışma odasında sessizce çalışmalı.Okul dışına nöbetçi öğretmenden izinsiz çıkmamalıdır.
13-Belirtilen zamanda yatmalı gün boyunca okulda bulunmalı dışarı çıkarken mutlaka nöbetçi öğretmenden izin almalıdır.
14-Raporlu öğrenciler raporlu olduğu günlerde yatakhaneden ayrılamaz.
15-Ranza, dolap, yatak, yastık, çarşaf, battaniye gibi eşyalarını temiz ve tertipli olarak kullanarak dolabını ve yatağını örnek yatak ve dolap gibi hazırlamak, vakit çizelgesine uymak zorundadır.
16-Uyurken uyumsuzluk gösteren öğrenciler (altını ıslatma, horlama) ilgili müdür yardımcısına haber verilerek gerekli tedbir alınacaktır.
17-Öğrenci, okul yönetimince kendisine gösterilen ranzada yatacak, verilen dolabı kullanacaktır. Kendiliğinden ranzayı, dolabı ya da eşyaların yerlerini değiştirmeyecektir. Yatak ve dolap tanıtım kartları korunacaktır. Dolapların içi ve dış kapaklarına herhangi bir yazı yazılmayacaktır. Dolap üzerine gereksiz maddeler ve eşya konulmayacaktır.
18-Okul idaresinin ve belletici öğretmenin vereceği diğer görevleri yapılmalıdır.
PANSİYON ODA BAŞKANI TALİMATI
Pansiyon Oda Başkanı odanın sağlıklı tertipli düzenli ve disiplinli işleyişinden sorumludur. Okul idaresince görevlendirilir ayrıca başkan vekili de görevlendirilir.
1-Odada günlük zaman çizelgesinin uygulanmasını sağlar.
2-Yatma saatlerinde oda diğer öğrencilerin girmesine engel olur.
3-Oda temizliği için temizlik nöbet çizelgesi düzenler ve uygulanmasını sağlar.
4-Odada bulunan demirbaşların kontrolü arızalı olanların ve kırılanların takibini yapmak, gerekçesini okul idaresine bildirmek bakım ve onarımlarının yapılmasını sağlamak.
5-Odada yatakların temiz ve tertipli olmasını sağlamak.
6-Odaya yemek getirilmesine ve yemek yenilmesine engel olur.
7-Odanın havalandırma ve ısınma durumlarını kontrol eder, eksikliklerini okul idaresine bildiri.
8-Oda başkanı izin vb. nedenlerle görevi başında bulunmadığı zamanlarda görevi başkan vekili yürütür.
9-Oda başkanı ihtiyaç duyduğu husus ve durumlar için pansiyon başkanına belletici öğretmenlere veya müdür yardımcısına başvurur.
10-Oda başkanı, pansiyon başkanına, belletici öğretmenler ve okul yönetimine karşı sorumludur.
YEMEKHANE NÖBETÇİ ÖĞRENCİLERİ HAKKINDA TALİMAT
Yatılı öğrenciler arasında, okul yönetimine hazırlanacak çizelgeye göre, her gün iki öğrenci yemekhanede nöbet tutar.
1-Öğrenciler görevli oldukları gün, okul idaresince izinli sayılırlar,
2-Yazılı sınav olduğunda sınava katılırlar. Sınava giren öğrenci nöbet yerinden ayrılırken arkadaşına haber verir. Her iki öğrencinin de aynı saate sınavlarının olması halinde aşçıya haber vererek sınava katılırlar. Sınav bitimine görevlerine devam ederler.
3-Ekmekleri kesmek, masalara dağıtmak.(Ekmekler küçük kesilmeli ziyan olması önlenmeli)
4-Tuzluk ve biberlikleri dolu ve kullanılır halde bulundurmak ve masalara koymak.
5-Bardakları masalara dağıtmak.
6-Sürahileri doldurmak ve masalara dağıtmak,
7-Yemek esnasında arkadaşlarının ihtiyaçlarını karşılamak,
8-Yemekhane ve mutfakta masa, sandalye, tertibinde görevlilere yardım etmek.
9-Yemekhane nöbetçileri, nöbet süresince yemekhaneden ayrılamazlar,
10-Artan yemeklerin dökülmesine yardımcı olmak (Personel ve öğrencilerin almalarına engel olmak.)
11-Yemekhanenin paspas yapılmasına yardımcı olmak.
12-Yemekhane genel temizliğine yardımcı olmak.
13-Yemek ve temizlik bitiminde kapı pencereleri kapatarak yemekhaneyi emniyete almak.
14-Yetkililerce verilen diğer görevleri yerine getirmek.
15-Yemekhane nöbetçileri, pansiyon başkanına, belletici öğretmenlere ve okul yönetimine karşı sorumludur.
YATAKHANE DOLAP YERLEŞİM PLANI VE KULLANMA TALİMATI
Dolap alt ve üst rafları mutlaka bez veya kâğıt ile kaplandıktan sonra eşya yerleşimi yapılır.
1-) Banyo havlusu, el ve yüz havlusu, iç çamaşırları düzgünce katlanarak yerine konulur. Günlük el- yüz havlusu askılığa asılır.
2-) Diş fırça ve macunu, el sabunu kesinlikle plastik kutular içinde bulundurulur. Dolapta makyaj malzemesi, saç düzleştiricisi, saç maşası bulundurulmayacaktır.
3-) Ceket, gömlek, etek, palto vb. giyecekler askılığa asılarak konulur.
4-) Kitaplar, defterler ve diğer ders araç ve gereçleri düzgünce istiflenerek konulur.
5-) Kullanılmayan fazla ayakkabılar, boyanmış vaziyette, poşet içerisinde bulundurulur.(Ayakkabılar bahçede boyanacaktır.) Boya ve fırçalar da poşet
içinde olacaktır.
6-) Kirli çamaşırlarda mutlaka düzgünce katlanmış olarak poşet içerisinde bulundurulacak.
7-) Dolap sürekli kilitli tutulup anahtar başkasına verilmez.
8-) Dolap üzerlerine ve içine herhangi bir resim ,broşür ve yazı asılmayacaktır.
9-) Haftada bir dolap temizliği yapılacaktır.
10-)İzinsiz dolap tamiri ve boya yapılmayacaktır.
11-) Bu talimat dolap kapağının içinde asılı bulundurulacaktır.
CUMHURİYET KIZ ANADOLU İMAM HATİP LİSESİ
AYAKKABILIK TALİMATI
1-Ayakkabılıklar her zaman temiz ve düzenli tutulur.
2-Herkes kendine ait pansiyon numarasının olduğu ayakkabı dolabını kullanır.
3-Ayakkabı dolabının üst bölmesine Terlik, alt bölmesine Ayakkabı konulur.
4-Ayakkabı dolabına kesinlikle spor ayakkabı konulmaz.
5-Ayakkabılarla girişteki halıya basılmaz.
6-Terlikle dışarıya çıkılmaz.
8-Ayakkabılar betonda çıkarılır halıya basılır, dolaptan terlik alınıp giyilir, betondaki ayakkabılar alınıp dolaba konulur.
9-Dolap kapakları, kulpları, kilitlerine zarar verilmez, zarar verilmişse ödenir.
10-En az haftada bir ayakkabılık temizlenir.
CUMHURİYET KIZ ANADOLU İMAM HATİP LİSESİ
ETÜT BAŞKANI GÖREV TALİMATI
Her etüt salonunda bulunan öğrenciler arasından okul yönetimince bir öğrenci etüt başkanı olarak görevlendirilir. Ayrıca bir başkan vekili de görevlendirilir.
1-Etüt zaman çizelgesinin uygulanmasını sağlar.
2-Etüt yoklamasını yapar. Etüt çalışmasına gelmeyen öğrencileri nöbetçi veya belletici öğretmene hemen bildirir.
3-Etüt çalışmalarının sağlıklı ve sessizlik içinde yapılmasını sağlar, disiplinsiz tutum ve davranışta bulunanları hemen nöbetçi öğretmen veya belletici öğretmene haber verir.
4-Etüt salonunun temiz tutulması ve havalandırılması hususunda gereken itinayı gösterir, arkadaşlarına gerekli uyarılarda ve yaptırımlarda bulunur.
5-Etüt saatinin bitiminde, salonda gerekli kontrolleri yapar, varsa, açık pencereleri kapatır, elektrikleri söndürür, etüt salonunun kapısını kapatarak ayrılır.
6-Etüt başkanı gerekli gördüğü durumları pansiyon başkanına, görevli hizmetliye, belletici öğretmen veya müdür yardımcısına bildirir.
7-Etüt başkanı izin ve benzeri nedenlerle görevi başında bulunmadığı zamanlarda görevi başkan vekili yürütür.
8-Etüt başkanı, pansiyon başkanına, görevli hizmetliye, belletici öğretmenlere, okul yönetimine karşı sorumludur.
CUMHURİYET KIZ ANADOLU İMAM HATİP LİSESİ
MESCİT TALİMATI
1- Mescit her zaman temiz ve düzenli tutulmalıdır. Temizlik ve düzenden tüm öğrenciler sorumludur.
2- Mescitte namaz kılanları veya Kuran okuyanları rahatsız edecek hareketler yapılmaz.
3- Mescide kirli çoraplarla ve ıslak ayaklarla girilmez.
4- Mescidin havalandırmasına dikkat edilir.
5- Mescitte bir şey yenmez içilmez.
YEMEK TABELASI DÜZENLEMESİ VE GÜNLÜK ERZAK ÇIKARMA TALİMATI
Yatılı öğrenci yemek tabelası düzenlemesi ve ambardan günlük erzak çıkarımı ile muayene kabul işlemleri aşağıda yazılı olduğu şekilde yapılır.
PANSİYON ÖĞRENCİ BAŞKANI TALİMATI
Pansiyon başkanı, pansiyonun sağlıklı işleyişini takip etme, okul idaresi, nöbetçi öğretmen ve belleticilerden aldığı talimatlar doğrultusunda pansiyonun işleyişinden sorumludur. Okul idaresince görevlendirilir. Ayrıca bir başkan vekili de görevlendirilir.
1-Koğuş başkanının görevlerini kontrol etmek, koğuş talimatının uygulanmasını sağlamak, aksaklıkları okul idaresine bildirmek.
2-Etüt başkanının görevlerini kontrol etmek etütlerin zamanında ve sağlıklı yapılmasını sağlamak. Aksaklıkları okul idaresine bildirmek.
3-Pansiyon genel düzeninin sağlanmasında ve korunmasında okul idaresinin ve belletici öğretmenlerin yardımcısıdır.
4-Yatılı öğrencilerle okul yönetimi arasında irtibatı sağlar.
5-Okul idaresinin gerekli görüldüğü hususları yatılı öğrencilere duyurur.
6-Öğrencilerin izin vb. isteklerini müdür yardımcısına bildirir.
7-Pansiyonda giderilmesi gereken aksaklık ve eksiklikleri, kontrol ve tespit ederek belletici öğretmenlere ve müdür yardımcısına bildirir.
8-Pansiyonda görevli öğrencileri denetler, gerekiyorsa uyarılarda bulunur ihtiyaç duyarsa, bu görevlilerin tutumlarını belletici öğretmene veya müdür yardımcısına bildirir.
9-Pansiyon başkanının izin vb. nedenlerle görevi başında bulunamadığında görevi başkan vekili yürütür.
10- Pansiyon başkanı, düzen ve işleyişle ilgili bütün yönergelerin yürütülmesinden sorumludur.
11-Pansiyon başkanı belletici öğretmenlere ve müdür yardımcısına karşı sorumludur.
ÖĞRENCİ TALİMATI
Öğrencilerin yapmakla yükümlü olduğu görevlerden bazıları:
1) Yatılı öğrenciler devletin koruması ve bakımı altında olduğunun bilincinde olup kullanacağı devlet eşyasını öz malı olarak benimseyip onu daha uzun ömürlü kullanma gayreti içinde olmalıdır.
2) Ranza, dolap, yatak, yastık, çarşaf, battaniye gibi eşyalarını temiz ve tertipli kullanmak, dolabını örnek dolap ve yatağını örnek yatak gibi hazırlamak, vakit çizelgesine uymak zorundadır.
3) Sabah kalk zili çalar çalmaz, herkes yatağından kalkıp en kısa zaman da yatağını ve dolabını talimata göre düzenlemelidir. Nöbetçi öğrenci, aşırı rahatsızlığı sebebiyle kalkamayan öğrencileri, belletici öğretmene anında haber vermelidir.
4) Elini, yüzünü sabunla yıkayıp, okul giysilerini giymeli (muslukları kullanırken suyu yeterli açıp işi bitince mutlaka kapamalı, arızalı olanı nöbetçi öğrenciye bildirmeli, tuvalet ve banyoları usulüne göre kullanmalı) temizliğe çok dikkat etmelidir.
5) Görevli öğrenciler dışında herkes mutlaka etüt salonlarına zamanında gitmeli ve derslerine hazırlanmalıdır.
6) Görevli öğrenciler temizlik ve diğer görevlerini noksansız ve istenilen şekilde yapmalı, nöbetçi öğretmene durumu arz etmelidirler.
7) Yemekhaneye düzenli bir şekilde gelip sessizce yemeğini yemeli. Kesinlikle yemekhane dışına (yatakhane, etüt salonu, bahçe ve diğer yerlere) gıda maddesi, yemek, ekmek getirilmemelidir. Kahvaltıdan sonra el yıkamak, diş fırçalamak için yatakhaneye çıkıp ihtiyaçlarını en kısa zamanda giderip ders araç-gereçlerini alarak yatakhaneyi terk etmelidir.
8) Akşam yemeğini yedikten sonra yatakhaneye çıkıp gerekli hazırlık yapılarak etüt salonuna zamanında gidilmelidir.
9) Etüt bitiminde gerekli hazırlıklar yapılarak belirtilen zamanda yatılmalıdır.
10) Raporlu öğrenciler raporlu olduğu günlerde yatakhaneden ayrılamaz. Okul idaresinin izni ile raporlu oldukları süreyi ailelerinin yanında geçirebilirler.
11) Öğrenciler öğrenciye yakışır şekilde davranmalı ve konuşmalıdır.
12) Okul idaresinin ve nöbetçi belletici öğretmenin vereceği diğer görevleri yapmalıdır.
ÖĞRENCİ DAVRANIŞLARI TALİMATI
"Öğrencilerden;
1) Okula ve derslere düzenli devam etmeleri ve başarılı olmaları,
2) Bütün okul arkadaşlarının kendisi gibi Türk toplumunun ve Türkiye Cumhuriyetinin bir bireyi olduklarını unutmamaları, onların onur ve haklarına saygı göstermeleri,
3) Öğretmenlerine, okul yöneticilerine, görevlilere, arkadaşlarına, çevrelerindeki kişilere karşı saygılı ve hoşgörülü davranmaları,
4) Doğru sözlü, dürüst olmaları, yalan söylememeleri,
5) İyi ve nazik tavırlı olmaları, kaba söz ve davranışlardan kaçınmaları,
6) Okulda yapılacak sosyal ve kültürel etkinliklere katılmaları,
7) Kitapları sevmeleri, korumaları, okuma alışkanlığı kazanmaları,
8) Çevrenin doğal ve tarihî güzelliklerini, sanat eserlerini korumaları ve onları geliştirmek için katkıda bulunmaları,
9) İyi işler başarmak için çok çalışmaya ve zamana muhtaç olduklarını unutmamaları, geçen zamanın geri gelmeyeceğinin bilincinde olmaları,
10) Millet malını, okulunu ve eşyasını kendi öz malı gibi korumaları,
11) Sigara, içki ve diğer bağımlılık yapan maddeleri kullanmamaları, bu maddelerin kullanıldığı ortamlardan uzak durmaları,
12) Ülkenin birliğini ve bütünlüğünü bozan, bölücü, yıkıcı, siyasî amaçlı etkinliklere katılmamaları; siyasî amaçlı sembol kullanmayıp bunlarla ilgili amblem, afiş, rozet vs. taşımamaları, bulundurmamaları ve dağıtmamaları, siyasî amaçlı davranışlarla okulun huzurunu bozmamaları,
13) Fizik, zihin ve duygusal güçlerini millet, yurt ve insanlık için faydalı bir şekilde kullanmaları,
14) Atatürk ilke ve inkılâplarına bağlı kalmaları, bunun aksi davranışlarda bulunmamaları,
15) Yasalara, yönetmeliklere, toplum kurallarına, millî, manevî ve kültürel değerlere uymaları beklenir.
PANSİYON GENEL TALİMATI
AMBAR TALİMATI
Kuru depolama yapılan yiyecekler ile yatılı öğrenciler için gerekli olan malzemelerin bulunduğu okulun genel ambarından ayrı olan bölüme pansiyon ambarı denir.
Özelliği bakımından aşağıda belirtilen hususların yerine getirilmesi gerekir.
14.Kısa sürede bozulacak yiyecek maddeleri etler, balıklar ve diğer besin maddeleri soğuk hava depolarında ve dipfrizlerde saklanmalıdır.
AMBAR MEMURLUĞU GÖREV TALİMATI
Ambar memuru pansiyonla ilgili işlerin yürütülmesinden müdür yardımcısına karşı sorumludur. (Okul Pan. Yön. Md.12)
16. Atölyelerce temrinden yapılan eşyalara imalat maliyet ve mamul eşya pusulası ile teslim alınarak okul ambarına fiyatlı olarak satışa hazır bulundurmak, satılan malzemelerin bedellerinin M.T. E.G.ve yaygınlaştırma fonuna yatırarak dekont ve tutanakların dosyalanması.
18. Satın alınan eşya, araç gereç, makine ve erzakın tesliminde hazır bulunmak muayene edilerek kabullerine karar verilen erzak, araç gereç, eşya ve makineyi ambar veya depoda özenle korumak, tutmak, gerekli olan yerleri usulüne göre vermek.
19. Demirbaş eşya esas defteri kullanılmaya yarayan erzak, eşya, araç gereç ve makineye ait ambar ve depo esas defterini ve yatılı öğrenci eşya ve gerecini dağıtma defterinin tutulması
AŞÇI GÖREV TALİMATI
Aşçı çalışmalarında diyet uzmanına diyet uzmanı yoksa müdür yardımcısına karşı sorumludur.
Okul müdürlüğünce verilen yazılı ve sözlü emirlerin yerine getirilmesi.
BUZDOLABI KULLANMA TALİMATI
Buzdolaplarından en iyi şekilde yararlanabilmek için temizliğine bakımına ve çalışma özelliklerine önem vermemiz gerekir. Buzdolabını yaz aylarında 15 günde bir, kış aylarında ayda bir buzlarını çözdürüp içindeki bütün yiyecek maddesini çıkartıp içini ılık suyla temizlemek gerekir. Otomatik dolaplar buzlarını kendi kendine çözdüğü için onları her durduğunda yukarıdaki şekilde temizlemek gerekir.
Temizleme suyuna sabun ve deterjan koymayınız. Kokuları dolaba siner ve bir süre de çıkmaz. Ilık su veya suya karıştırılan “karbonat” yemek sodası yağları vs.leri eritecektir. Karbonatlı su ile silmişseniz sonra bir kere de duru suyla silip yiyecek maddelerini ağzı kapalı kaplarda sebze ve meyvelerin kaba kirlerini yaş bir bezle silerek naylon poşetlerin içine koymanız uzun süre taze kalmalarına sebep olacaktır. Ayıklayıp, yıkayıp koyma vitaminlerin bozulmasına sebep olur. Kullanılacağı zaman ayıklayıp yıkama daha doğrudur.
Temizlik esnasında fiş prizde olmamalıdır. Pişmiş yiyecekleri soğutup sonra dolaba koymalıdır. Sıcak konan yiyecekler dolabın ısısını yükseltip diğer yiyeceklerin bozulmasına sebep olduğu gibi dolapta buharlaşmaya ve dolabın da bozulmasına sebep olur.
YİYECEKLERİN DOLAPTAKİ YERİ
1-Buz yapma yeri: En soğuk yerdir. Dondurulması istenilen yiyeceklere uzun süre kalmasını istediğimiz yiyecekler içindir.
2-Buzluğun altındaki yer: Çiğ et, balık vs. içindir.
3-Birinci göz: Süt ve yiyecekler içindir.
4-İkinci göz: Normal soğuklukta muhafaza edilecek yiyecekler içindir.
5-Üçüncü ve dördüncü gözlerde sebze, meyve ve normal soğukluktaki yiyecekleri içindir.
KAPAĞINDAKİ YERLER
1-En üstteki kısım: Yumurta içindir.
2-Yumurta rafının altındaki kısım: Salçalar vs. içindir.
3-Üçüncü kısım: Peynir ve tere yağ içindir.
4-Dördüncü kısım: Şişeler içecekler içindir.
BUZDOLABINDAN YİYECEKLERİ ÇIKARMADA DİKKAT EDİLECEK NOKTALAR
1-Et ve balıkların buzlarını çözme işlemlerini buzdolabında yapmalıdır. Buzluktan alıp 2. ve 3. göze koymak suretiyle yapabilirsiniz. Dışarıda yapacak olursanız uyuşuk haldeki mikroplar derhal faaliyete geçerek yiyecekleri bozarlar.
2-Sebzeleri dolaptan çıkarır çıkarmaz hemen pişirme işlemine geçilmelidir.
3-Meyveleri de dolaptan çıkarır çıkarmaz fazla beklemeden yemelidir.
TUVALET TALİMATI
1. Tuvalete girmeden önce yatakhane terlikleri çıkarılır.
2. Tuvalete çorapla girilmez.
3. Konuşulmaz, şarkı – türkü söylenmez. Bir şey yenilmez.
4. Çıkarken sifon çekilir ve leke, pislik bırakılmaz.
5. Mutlaka tuvalet kâğıdı ve havlu kullanılır.
6. Çıktıktan sonra eller sabunla yıkanır.
7. Tuvaletin havalandırılması sağlanır ve tuvalete koku giderici konulur.
8. Tuvalet musluklarından su içilmemelidir.
9. Kullanımdan sonra musluklar kapatılmalıdır. Su israf edilmemelidir.
10. Tuvalette şaka yapılmaz, çevreye su sıçratılmaz.
11. Kapılara, duvarlara yazı yazılmaz.
12. Bozuk, kırık, arızalı kısımlar pansiyon başkanına , nöbetçi öğretmene ve idareye bildirilir.